Tak jsme opět zpátky na Libavé…

Tradiční první velké cvičení jsme zahájili nástupem v Žižkových kasárnách v Olomouci, odkud jsme pak vyrazili na VVP, respektive na srubový tábor Smilov, kde proběhlo vyzbrojení roty. Zdálo se, že slunce nás bude doprovázet po celý týden, což se záhy ukázalo, že byla jen naše představa.

FOTO : az-olomouc.rajce.idnes.cz/2019_5_NastupATabor_1

Výcvik ženijního družstva

V letošním roce se podařilo sestavit ženijní družstvo, které se mohlo věnovat samostatnému výcviku. Procvičovalo se ve výstavbě překážek a žebříků, které byly využity v dalším zaměstnání, a v rámci dalších cvičení byli přiděleni jako podpůrný prvek 1. a 2. pěší četě.

FOTO : az-olomouc.rajce.idnes.cz/2019_5_Zenisti_2

Být připraven i na nečekané překážky

Podstatná část výcviku se nesla v duchu přípravy na střelby z ručních zbraní a splnění úkolu v prostotu TC Rudoltovice, který nás čekal v druhé polovině cvičení. Od střelecké, topografické, spojovací, zdravotní přípravy jsme se propracovali až k závěru, taktice. Ta se procvičovala jak pod vedením instruktorů, tak velitelů čet a družstev.

FOTO : az-olomouc.rajce.idnes.cz/2019_5_Vycvik_3

Volby do EU

Již se stalo nepsanou tradicí, že nás na VVP zastihnou některé z voleb, tentokrát to bylo do Evropského parlamentu. Ti z nás, co chtěli jít dát svůj hlas, měli příležitost.

FOTO : az-olomouc.rajce.idnes.cz/2019_5_Volby_4

I řidiči kolových vozidel si zacvičili

Další z odborností, která měla svoje zaměstnání, byli naši řidiči. Po dva dny cvičili jízdy v terénu a jak se ukázalo, museli řešit i nejeden problém, na který narazili.

FOTO : az-olomouc.rajce.idnes.cz/2019_5_Ridici_5

Spolehlivá logistika

Abychom mohli řádně cvičit, bylo zapotřebí spolehlivé vojáky v četě logistiky. V tomto směru jsme měli štěstí, a strava byla vždy včas na místě.

FOTO : az-olomouc.rajce.idnes.cz/2019_5_Logistika_6

TC Rudoltovice

Vyvrcholením cvičení se stal přesun a cvičení v oblasti zaniklé vesnice Rudoltovice, kde počasí nebylo rozhodně na naší straně. Na druhé straně ale nic, co by nás mohlo na VVP Libavá překvapit.

FOTO : az-olomouc.rajce.idnes.cz/2019_5_Rudoltovice_7

Tělocviku jsme se nezalekli..

Úplný závěr cvičení proběhl ve Vyškově, kde jsme absolvovali přezkoušení z tělocviku. Jak ukázaly výsledky, je co zlepšovat, ale také není se za co stydět.

FOTO : az-olomouc.rajce.idnes.cz/2019_5_TV_prezkouseni_8

Text: Por. Vaňourek Martin

Foto: por. Navrátil Vlastimil, rtm. Lehký Marek, rtm. Hevera Miroslav, svob. Erik Maidl